Nasıl İş Bulunur? Üç Adımda İyi Bir İş Bulmanın Garanti Yolu
Üniversite’den mezun olunur. Mümkünse bir kaç staj yapılır ve ilgili şirket siteleri ve kariyer.net gibi platformlar üzerinden iş başvurusunda bulunulur. Görüşme daveti gelir, iş görüşmesi yapılır ve iş teklifi alırsınız… Yoksa artık bu hikaye gerçekçi gelmiyor mu?
En azından standart planlama ve beklentiler bunun üzerine kurulu. Ancak her iş aramış, iş değiştirmiş veya değiştirmeyi düşünmüş kişi bilir ki bu süreç hiç de bu kadar basit ve iş bulmak hiç de bu kadar kolay değil.
O zaman gerçekten becerikli ve yetenekli kişiler, ya da kendi çalışma azmi ve fark yaratma kapasitesine yüksek inancı olanlar nasıl iyi işler bulurlar buna bakalım.
Birinci Adım: Becerilere Yatırım Yapın
Kurumsal şirket yapılarındaki önemli pozisyonlardaki kişiler, kendi ünvanlarının gücüyle karar aldırıyor ve insanları etkiliyor olabilirler ancak o noktaya gelen kadar kendi becerilerine dayanarak geliştiler. Ya da kendi işini kurmuş ve büyütmüş kişiler siz gördüğünüzde lüks ve güçlü bir hayata sahip gibi görünebilir ancak işin aslı, onlar da büyük fedakarlıklar yaparak iş başarıları için en gerekli becerileri inşa etmek için uğraşmışlardır.
Koşullar değişkendir, kişilere sağladığı avantajlar değişebilir ancak kazandığınız beceriler hayat boyu sizinle kalır ve onları paraya da, mesleki avantaja da, bir ürün ve hizmete de dönüştürebilirsiniz.
Teknik Beceri (Technical Skills)
Özellikle mühendislik alanında okuyor, bir zanaat becerisi kazanıyor veya teorik bir bilgi alanında derinlemesine araştırma yapıyorsanız bazı teknik bilgilere sahipsiniz demektir. Sıfırdan bir sandalye yapacak marangozluk becerisi de duruma göre çok değerli bir teknik beceri olabilir; Bir websitesinin veya girişimin veri mimarisini tasarlayacak frontend ve backend yazılım geliştirme becerisi de.
Genelde teknik becerilerin ölçümü ve tespit edilmesi daha kolaydır ve büyük eğitim yatırımı gerektirir. Bu sebeple teknik beceri sahibi olmak, hatta daha da ötesinde “çağın ihtiyaçlarıyla uyumlu” teknik beceri sahibi olmak iş bulma yolculuğunda büyük başarı potansiyelinin önünü açar.
Sıfırdan inşa edilen bir toplumda veya hızla gelişen bir kasabada mimarlık ya da inşaat mühendisliği değerliyken, tüm endüstrinin dijitale geçiş yaptığı bir dönemde bilgisayar yazılımcılığı veya grafik tasarımcılığına özgü teknik beceriler öne çıkar ve avantaj kazandırır.
Bu sebeple eğer üniversite veya iş önceside dönemde iseniz ve teknik beceri kazanma fırsatınız var ise, bu ilerideki iş arayışında size avantaj kazandıracaktır, buraya yapılacak yatırımın faydası olma ihtimali yüksektir. Çoktan iş hayatı içerisindeyseniz de hiç bir zaman geç değil. Jeff Bezos’un dediği gibi, “her gün ilk gün” ve öğrenmeye başlamak için geç değil. Özellikle kendi uzmanlık alanınızın geleceğini öngörerek faydalı alanlarda teknik beceri kazanmak size büyük avantaj katacaktır. Örneğin müzik veya video üretme benzeri bir iş ile uğraşıyorsanız, yeni video editleme ve paylaşma trendlerini ve sistemlerini yakından takip etmeniz kritik. Ya da bir kurum içerisinde muhasebe alanında çalışıyorsanız dünyadan nasıl muhasebe ve finans otomasyon sistemlerinin kullanılmaya başladığına ilişkin bilgi alıyor olmanız ve yeni sistemleri kullanma becerileri geliştirmek için yatırım yapmanız yararlı.
Sosyal Beceri (Soft Skills)
Teknik ve teorik bilgi altyapınız ve üretim becerininiz ne kadar yüksek olursa olsun, en nihayetinde hala hemen hemen tüm üretim süreçlerinde başka insanlarla etkileşim içerisinde çalışıyoruz. Eğer kurumsal hayat içerisindeyseniz veya böyle bir ortamda çalışacaksanız, iyi ilişkiler içinde olmanız, takım oyunu oynamanız ve yardımlaşmanız gereken takım arkadaşlarınız, verimli çalışmasını sağlamanız gereken astlarınız ve beklentilerini doğru anlayıp yerine getirmeniz gereken üstleriniz olacak. Eğer girişim veya freelance ekosistemi içerisinde yer alarak çalışacaksanız, yeni insanlarla tanışacak, yeni işbirliği modelleri geliştirecek ve sadece tek seferlik değil, güvene ve karşılıklı saygı ve sevgiye dayalı ilişkiler geliştirmek isteyeceksiniz.
- Kendini doğru ifade etmek
- İyi bir dinleyici olmak
- Kuvvetli ikna becerilerine sahip olmak
- Dikkat çekici ve etkileyici hikaye anlatmak
- İyi bir “networker” olmak
- Stres altında kırılmadan çalışmaya devam edebilmek
- Zamanı iyi yönetmek ve dakiklik
- Kolay demotive olmamak ve hatta çevrenizdekileri motive edebilmek…
gibi becerilerin hiçbiri teknik beceri değil, ancak iş veya girişim başarınızda en az teknik becerileriniz kadar önemli.
İkinci Adım: Bulunabilir Olun
İyi bir çalışan olmak için gerekli, asgari becerileri tamamlamaya başladınız diyelim, şimdi sıra bulunabilir olmakta.
İşverenler her gün yüzlerce ilan veriyor ve şirketlerindeki açık pozisyonları doldurmaya çalışıyorlar. İş arayışındaki her kişinin ilk adımı “bulunabilir olmak” için gerekli yatırımı yapmak olmalı.
- LinkedIn profilinize yatırım yapın. Özellikle iş hayatına yeni giriş yapacak bir öğrenci iseniz sadece hangi üniversite ve bölümde okuduğunuzu yazmakla yetinmeyin. Profilinize sahip olduğunuz teknik ve sosyal becerileri görünür ve dikkat çekici şekilde yazın. Hangi iş alanları için iyi bir iş adayı olduğunuzu düşünüyorsanız bunu belirtin. Hedeflerinizi yazın ve görünür kılın. Eğer kariyerinini başında veya ortasında bir profesyonelseniz de gelecek hayallerinizi yazmaktan çekinmeyin. Hangi alanlarda tutkulu olduğunuzu ve becerilerinizi ifade ederken en büyük avantajınız, bunu destekleyecek somut başarılarınızı listeleyebilmek. Bu fırsatı kaçırmayın.
- Özgeçmiş ya da CV’nize yatırım yapın. Okuyucu (işveren) deneyimini dikkate alan, başarılınızı vurgulayan ve sizi kuvvetli gösteren bir CV, önünüzde çıkacak iş görüşmesi fırsatlarını doğrudan etkileyecektir. CV’niz sizin profesyonel vitrininiz ve ne yazık ki sizi bir görüşmeye davet etme ve etmeme kararındaki en etkili, hatta belki de tek etkili döküman. CV’nizi yazım sürecinde profesyonel bir destek alabileceğinizi, ve artan CV kalitesiyle iş şansınızı arttırabileceğinizi unutmayın. CV’nizi hazırlarken 3 sayfanın altında kalmaya, sizi öne çıkaran becerilerinizi yazmaya ve gelecek hedefleriniz için neler yaptığınızı doğru biçimde ifade etmeye önem verin ve zaman ayırın.
- Hedeflediğiniz meslek profillerinin zaman geçirdiği online mecraları takip edin ve bu tarz online komünitelerde aktif olun. Örneğin reklamcılık sektöründe çalışmak gibi bir hedefiniz varsa, insanların kendi tasarımlarını paylaştığı ve yeri geldiği zaman ek gelir kaynadığı designcrowd.com, crowdspring.com gibi platformları kullanın. Benzer şekilde, yazılım alanında hedefleriniz varsa stackoverflow.com, insan kaynakları gibi bir alanda hedefiniz varsa linkedin İK gruplarını kullanın.
Üçüncü Adım: Network’ünüze Yatırım Yapın
İyi iş fırsatlarının çok büyük bir kısmı işverenlerin kendi çevreleri veya dolaylı çevrelerinin arkadaş kontakları üzerinden dolduruluyor. Çok kurumsal ve büyük hacimli işe alımların istisnaları olmakla birlikte, hemen hemen her işe alım öncesi işveren kendi çevresine ve tanıdık ağına, ondan sonra 2. Derece tanıdıklarının çevresine haber salacak ve ilgili becerilerdeki kişilerle görüşmek isteyecektir. Bunun adaletsiz olduğuna ilişkin bir düşünce olmakla birlikte, ben bunu doğal buluyorum. Nihayetinde insanlar dolaylı tanıdıklarına güveniyorlar, onlar için aralarındaki ilişki, bir tür sigorta görevi görüyor. Bu sebeple özellikle kendi çevresi geniş ve doğru yerlerde olan kişilerle kuracağınız ilişkiler çok değerli ve etkili olacaktır.
- Odaklı ilerleyin. Konu network geliştirmek olunca çokça kişide, tanıdığı tanımadığı herkese kart verme hevesi veya her gördüğü kişiye işe ihtiyacı olduğunu söyleme eğilimi görüyorum. Bu şekilde faydalı olan ilişkiler kurmak mümkün değil. Hangi sektörde, hangi iş alanında, hangi uzmanlık alanında ilerlemek istiyorsanız buralardaki profesyoneller ile temasa geçin, kendinizi, inançlarınızı, tutkularınızı, motivasyonlarınızı ve becerilerinizi anlatın. Daha da iyisi, bu alandaki tutkunuzu gösterece küçük sosyal girişimler veya gönüllü işler yapın ve bunları gösterek güven kazanın. Bunun üzerine inşa edin.
- Nicelik değil niteliğe değer verin. Doğru noktalarda tanıyacağınız ve iyi ilişki geliştirmiş olduğunuz, sohbet ettiğiniz hatta belki şakalaştığınız ve güvenini kazandığınız iki kişinin size getirisi, sadece adını ve e-mail adresini bildiğiniz 20 kişiden daha fazla olacaktır. Bu yüzden networkünüzü genişletmeyi hedeflerken olabildiğince çok kişiyle tanışmayı değil, tanıştığınız kişilerin sayısı az da olsa onlarla gerçek, içten ve samimi diyaloglar kurmayı hedefleyin. Az olsun öz olsun.
Özetle nitelikli ve becerilerinize uygun iş bulmak şansa bırakılacak bir süreç değil, ancak işin olumlu tarafı, artık iyi iş fırsatları ile karşılaşmak sadece şans işi değil. Hem becerilerinize yatırım yaparak, hem sosyal ve profesyonel profilinizi çekici hale getirerek hem de doğru şekilde network geliştirerek kendi fırsatınızı kendiniz yaratabilirsiniz.
Okumaya Devam edin: Nitelikli İş Arama Teknikleri
Bir cevap yazın