Dünya, İnsanlık ve Türkiye Tarihi’ni Anlamayı Mümkün Kılacak 15 Kitap
Hayat kötü kitaplar okumak için çok kısa.
Tüm yaşıtlarımın “kitap oku” lafını ebeveynlerinden binlerce kere duymaktan sıkıldığı, hatta birkaçının tepkisellikten kitap okumayı kökten reddettiği bir jenerasyonun parçasıyım.
Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada ‘kitap okumak’ bir dönem için kendini geliştirmek, hayatı ve insanlığı öğrenmek, hayal gücünü genişletmek ve ufkunu açmak isteyen insanların en garanti ilgi alanıydı. Bu özellikle 1900 – 1970 arası dönemde doğan nesil için bu şekilde. 1900’lar öncesi farklı konularda ve içeriklerde kitap edinmenin zorlukları çok okumayı engelliyordu. Bu anlamda 1900 – 1970 arasında doğmuş ve büyüyen neslin kitap okumanın altın çağında yaşadığını düşünüyorum.
Bugün ise, yani bir anlamda 1970’ler sonrası doğmuş olan nesil için, bir medya olarak kitap ile rekabet eden (ve bazı anlamlarda ondan çok üstün) farklı teknolojilerin ve medyaların zenginleşmesi ve yaygınlaşması sebebi ile kitap okumanın hayatımızdaki yeri değişmiş durumda.
Değişimin iki temel boyutu var.
İlk büyük değişim şu; eskiden kitapların giderdiği ihtiyaçların bir kısmını artık Podcast’lerle, Youtube Videoları’yla, CoursEra va Udemy gibi öğrenme platformlarında gidermek mümkün. İşleri değiştiren AudioBook endüstrisini de unutmamak gerekli. Bu yüzden hem kitap okuma sıklığı, hem okunan kitapların içeriği, hem de insanların günlük hayat içerisinde kitap okuma şekilleri değişiyor.
İkinci büyük değişim ise bir tahmine göre dünyada bugüne dek yazılmış 130 Milyon kitap var. Ve bunların önemli bir kısmı ulaşılabilir durumda. Bu aynı zamanda kitap sayısının artması ve kalitenin azalması anlamına da geliyor. Şayet eskiden kitap basma süreci bir çok editörün onayına ve kalite standardına tabi iken, artık her yıl kabaca 500 bin kitap Kindle gibi platformlardan self-publishing ile çıkıyor.
İşte bu yüzden, bu sınırlı ve değerli kitap okuma zamanını hangi kitaplara harcayacağımız çok daha önemli hale gelmiş durumda.
Daha fazla uzatmadan ölmeden okunması gereken Dünya, insanlık ve Türkiye Tarihi’ni daha iyi anlamaya ve tanımaya imkan verecek 15 kitabı paylaşıyorum:
-
Siyasal Düşünceler Tarihi, Alaeddin Şenel
-
Siyasi Tarih 1918 – 1994, Oral Sander
-
Modernleşen Türkiye’nin Tarihi, Erik Jan Zürcher
-
Uygarlık Tarihi, Server Tanilli
-
Dünya Tarihi, Williem McNeil
-
İnsan Nasıl İnsan Oldu? (How Man Became a Giant?), M. İlin – Elena Segal
-
İmparatorluk Çağı – Devrim Çağı – Sermaye Çağı, Eric J. Hobsbawm
-
Dünya Tarihi – Dünya’nın Yeşil Tarihi, Clive Ponting
-
Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens, Yuval Noah Harrari
-
Altı Bardakta Dünya Tarihi – Tom Standage
-
Sanatın Öyküsü, E. H. Gombrick
-
İlerlemenin Kısa Tarihi, Ronald Wright
-
Demokrasi Teorisine Geri Dönüş, Giovanni Sartori
-
İnsanlık Tarihi, Cyril Aydon
-
Düşünce Tarihi, Orhan Hançerlioğlu
Eklemeleriniz veya yorumlarınız varsa lütfen iletin.İlgilieneceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.
*Paylaşımlarıyla bu listenin hayata geçmesini mümkün kılan Meritokrasi E-kitap Servisi üyelerine içten teşekkürler.
hangisinden başlanmalı