İş Başvurusu Yapmadan Bilinmesi Gereken 7 Madde
İş başvurusu süreci bir çok kişi için kafa karıştırıcı olabilir. Bu yazıda iş başvurusu süreci nasıl adımlar izlenerek tamamlanabilir, geleneksel olarak bu süreç nasıl yürütülmüştür, başvuranların şanslarını artırmak için yapabilecekleri nelerdir giib soruların cevaplarını bulacaksınız.
İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Türkiye’deki şirketlerin gittikçe kurumsallaşmasını doğal sonucu olarak çalışan alım süreci de bazı standartlara oturdu. Eskiden iş bulma süreci çoğunlukla tanıdıkları araya sokmaktan veya staj yaparak tanıdık kazanmaktan ibaretti. Artık bunun dışında, şirketlerin büyük çoğunluğunun bir pozisyon açıldığında ilan verdiğini görüyoruz. Ancak bu bir tarafa, hala network, iş ve tanıdık bağlantıları veya staj ile kazanılan tecrübeler önemli. Tanıdıklık ilişkilerinin bu kadar önemli olmasını arkasında insan doğasına has çok doğal bazı özellikler yatıyor, bunlardan en önde geleni ise tanıdığımız kişilere daha çok güveniyor olmamız. Bildiğiniz gibi özellikle birlikte iş yapmak güven gerektiriyor, bu sebeple de bu şekildeki ilişkilerin iş bulma sürecinde çok etkili olduğunu görüyoruz.
Ancak asıl konuya dönecek olursak, arada tanıdık ve referans olmadığı bir senaryo da iş başvurusu yapmak için nasıl adımlar izlemek gerektiğine bakalım.
- Henüz bir işe başvurmayı düşünmeden ve karşınıza çıkan ilanlara rastgele başvurmaya başlamadan önce, sessiz ve sakin bir ortamda kendi başınıza düşünmenizi ve kendinize dürüst bir şekilde en kuvvetli yönlerinizi ortaya yatırmanızı öneririm. İnsanlarla iletişim kurmakta mı daha iyisiniz, yoksa karmaşık verileri düzgün bir şekilde analiz etmekte mi? Yalnız başınızayken mi daha verimli çalışıyorsunuz, yoksa takım çalışması mı gerçek potansiyelinizi ortaya çıkarıyor? Kendi kuvvetli ve zayıf yönlerinizi, nasıl ortamlarda daha iyi çalıştığınızı keşfedin.
- Kendinizi yeterince tanımadığınızı düşünüyor ve kuvvetli ve zayıf yönlerinizi kendinize karşı dürüst olarak ortaya koyamıyorsanız bunun en muhtemel sebebi tecrübe sahibi olmamanız. Ancak tecrübe sahibi olmak için illa da maaşlı bir işte çalışıyor olmanıza gerek yok. Arkadaşlarınızla daha çok proje yapın, gönüllü etkinliklere katılın, evden freelance işler yapın kısaca kendinizi boş boş oturarak değil ancak “daha çok şey yaparak” keşfedebilirsiniz.
- Kendinize çok kuvvetli bir CV hazırlayın. İdeal bir CV sizin geçmiş başarılarınızı ve profesyonel profilinizi net olarak ortaya koyar. Henüz yeteri kadar tecrübeniz yoksa arayı hangi konularda ilgili, meraklı ve tutkulu olduğunuzu dürüst bir şekilde ileterek kapatmaya çalışın.
- İş başvurusu yapacağınız iş alanlarının, sektörlerin ve şirketlerin bir listesini çıkarın. Birinci ve ikinci öncelikleriniz olsun. İlk olarak birinci ve daha sonra ikinci önceliğiniz olan şirketlere başvurmayı hedefleyin.
- İş başvurusunda bulunmak için şirketlerin a) kendi sitelerini b) linkedin ilanlarını c)kariyer.net secretcv.com gibi sitelerdeki ilanlarını takip edin. Bunlara ek olarak bazı şirketler, açılan pozisyonlarını Twitter veya Facebook gibi kanallardan da duyurabiliyorlar. Bunları kaçırmamak için buralarda da hedeflediğiniz şirketleri takipte olun. Örneğin Microsoft’da çalışmak istiyorsanız resmi ve lokal hesaplarını ve sosyal medya kanallarını takip edin.
- Aradaığınız işler için “google alarm” özelliğini kullanın. Bu özellik ile sizin belirlediğiniz anahtar kelimelere sahip ilan yayınlandığında otomatik olarak haberdar olursunuz.
- İlana başvurmak için kariyer.net gibi platformlarda profil oluşturmanız gerekir, profil oluştururken tüm bilgileri eksiksiz doldurun, dikkatli ve temiz bir Türkçe kullanın, imla hatalarından kaçırın.
Unutmayın! CV’nizdeki diliniz sizi en az tecrübeleriniz kadar temsil eder. Kötü bir Türkçe’yle imla hatalarıyla yazılmış bir CV ile iyi bir iş başvurusu yapıp olumlu dönüş almayı beklemeyin.
Şu da ilginizi çekebilir:
The funny thing is, most people think it is illegal that s how you know this s can you get cheap cytotec pill