İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanılır?
Heyecanlı bir konu. İş görüşmeleri genelde “kader anı” olarak algılanıyor. Bu algı çok da yanlış değil. Kurumlar kişilerle birlikte çalışıp çalışmama kararını verirken her şeyden daha çok iş görüşmesindeki gözlem ve izlenimlerine dayanıyorlar.
Tamamen objektif bir süreç olduğunu söylemek de doğru değil. Ortalama kalitedeki bir çok kişi iyi bir elektrik tutturduğu veya güven veren, samimi, sıcak bir diyalog sağladığı için olumlu değerlendiriliyor. Diğer tarafta hem akademik, hem teknik becerileri daha kuvvetli kişiler iş görüşmesi yaptıkları kişinin subjektif değerlendirmesine kurban gidebiliyor. Tüm bu sebeplerden dolayı da daha da heyecan yaratan, kişiyi strese sokan ve geren bir ana dönüşüyor iş görüşmeleri.
Görüşmeye katılacak adayların karşılarına oturan kişiyi, nelere önem vereceklerini veya şirketin pozisyon için hangi nitelikleri öncelikli olarak aradıklarını etkileme şansı yok.
Peki neyi etkileme şansı var? Neler iş görüşmesine katılacak adayların kontrolünde bu bunlar ışığında iş görüşmesine nasıl hazırlanılır?
- Kendinize yatırım yapın.
- Ev almak da bir yatırımdır, bir girişim fikrine 20 bin TL bağlamak da. Her birinin riski ve belirli geri dönüşü vardır. Hayattaki en risksiz ve geri dönüşü en kesin yatırım kişinin kendi eğitimine, becerilerine ve arka planına yaptığı yatırımdır. Her şeyden önce kendinize yatırım yapın, sırtınızı kendi becerilerinize yaslayın.
- Görüşmelere kuvvetli girin.
- Bunun için daha iş arama süreci bile başlamadan hangi yönlerinizin iyi olduğunu keşfetmeli ve bunları daha da kuvvetli hale getirmek için elinizden gelen her şeyi yapmış olmalısınız. Ayrıca, zayıf yönlerinizi bilin. Zayıf yönlerinizi siz herkesten daha iyi bilmelisiniz ki bunları gidermek veya düzelmek için bir çaba göstermiş olun. Aksi taktirde size gelecek eleştiri ve sorgulamalar karşısında hazırlıksız yakalanabilirsiniz.
- CV/Özgeçmişinizi özelleştirin.
- Genel kanının aksine, CV veya Özgeçmiş bir kere hazırlanıp altı ayda bir güncellenecek bir döküman değildir. Canlı bir dökümandır, her iş görüşmesi öncesinde o şirketin rolden beklentileri, aradıkları profilde öncelikli olarak baktıkları özellikler dikkate alanırak tasarlanmış olmalıdır.
- İşe özel olmasının ötesinde, iyi bir CV sizin en kuvvetli yönlerinizi ve tecrübenizi öne çıkaran bir dökümandır. Sizin profesyonel tecrübenizin küçük bir fragmanıdır. Her nasıl siz de milyonlarca dolar harcanmış bir filmin fragmanı ilgilinizi çekmediği için para verip izlemezseniz, bu iş veren veya İnsan Kaynakları departmanları için de aynıdır. Bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız İyi bir CV nasıl olmalı araştırabilir veya profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.
- Görüşmeye gideceğiniz şirkete sınava hazırlanır gibi hazırlanın.
- Adeta bir sözlüye çıkacakmış gibi görüşmeye gittiğiniz şirket ile ilgili bilgilere hakim olmayı hedefleyin. Büyük resmi ve sizin makro sektör farkındalığınızı göstermenizi sağlayacak fırsatları iyi takip edin ve diyalog içerisinde öğrendiklerini araya sıkıştırmaktan çekinmeyin. Özellikle bir şirketin rakipleri, hedef kitlesi, iş yaptığı alanın zorlukları, cirosal büyüklüğü, kaç yıllık ve nasıl bir geçmişe sahip olduğu, nasıl çalışanlardan oluştuğu, geleceğinde ne gibi zorluklar olduğu konularına hakimiyet geliştirin.
- Görüştüğünüz şirketin başarısına ilişkin sadece kitabı bilgilerle sınırlı kalmayın, sizce başarısız olma riskleri neler, nasıl geliştirebilir, nasıl yeni atılımlar yapabilir konularında fikir geliştirin ve en kuvvetli fikirlerinizi görüşmede paylaşmaktan çekinmeyin.
- Dış görünüşünüz, yüz ifadeniz, ses tonunuz sizin en kuvvetli iletişim kanallarınızdır.
- Bunları en doğru etkiyi yaratacak şekilde kullanmayı hedefleyin.
- İçten, işbirlikçi, kolay iletişim kurulan ve alçak gönüllü bir tavır takının.
- Giyiminize özen gösterin. Her zaman profesyonel ve temiz olmayı prensip haline getirin.
- Rolü tanıyın. Yanlış giyim sizin işi tanımadığınızla ilgili negatif bir algı yaratabilir, bu yüzden ön araştırmanızı iyi yapın. Kurumsal satış rolüne t-shirt’le, reklam ajansından bir pozisyona kravat ve takım elbiseyle gitmeyin.
- Görüşmede doğru şeyleri söyleyin.
- Bildiğiniz konulara güvenin ve bildiklerinizi güvenle söylemekten çekinmeyin, bilmediğiniz konularda atıp tutmayın. Bilmediğiniz bir konuda konuşmak zorunda kalırsanız da, “bu konu hakkında çok detaylı bilgi sahibi değilim ancak akıl yürütmem gerekirse” şeklinde yaklaşın ve düşüncelerinizi ifade edin.
- Nezaket ve profesyonel adap konusunda dikkatli olun. Çevrenizde danışabileceğiniz kişiler varsa bir toplantı nasıl başlamalı, nasıl bitmeli ipuçları ve önerilerini istemekten çekinmeyin.
- İçtenliğin dozunu ayarlamak önemlidir. Aklınıza her geleni söylemeyin, cümlelerinizi dikkatli seçin. Unutmayın her kurduğunuz cümle ağzınızdan çıktığı andan itibaren sizin düşünce ve iletişim şeklinizin temsilidir. Bununla birlikte “fire vermemek” düşüncesi ile kendiniz kapatmayın. Sizin için önemli olan konularda inanç ve düşüncelerinizi ifade etmekten çekinmeyin.
- Görüşme istediğiniz şekilde ilerlemiyorsa soru sorarak konuyu daha rahat olduğunuz bir alana yönlendirin. Şirketle ilgili ön araştırma ve bilginizi devreye sokun.
- İlişki geliştirin.
- Görüşmede bulunduğunuz kişilerle aynı odada bulunmaktan ve bir sohbet içinde olmaktan keyif almayı hedefleyin. Sizin pozitif enerjiniz ve iyi vakit geçiriyor olmanız karşınızdaki kişiyi de etkileyecektir. Bir odadaki iki kişiden birinin ruh hali çok olumluysa, karşıdaki kişinin buna kayıtsız kalması çok zordur. Ruh hali bulaşıcıdır. Olumlu bir tavır takının.
- Konuştuğunuz kişilerle tanışın, gerçek anlamda onları tanıyın, insan olarak değerlerini anlamaya çalışın.
- Doğru sorular sorun.
- Bir adayın iş ile ilgili gerçekten ilgili olduğunu gösteren en büyük işaret doğru ve akıllı sorular sormasıdır. Kişinin sorduğu sorular onun düşünce şeklini gösterir. Sorularınız sadece sizin bilgi almanızın aracı değil aynı zamanda kendinizi tanıtmanızın bir yöntemidir.
- Yapacağınız işi ve sizden beklenenleri detaylarıyla ve doğru şekilde anlamak için gerekli tüm çabayı gösterin.
- Meraklı, istekli, heyecanlı olun.
- Teknik bilgi ve becerisi yetersiz bir adayın olumlu değerlendirilmesini sağlayabilecek tek olumlu yön, öğrenmek ve kendini geliştirmek konusunda isteği, işe duyduğu heyecanı ve motivasyonudur.
- Görüşmeden çıktığınızda karşı tarafta “ne kadar istekli biriydi” algısını yaratmayı hedefleyin.
- Görüşme sonrasında kendiniz hatırlatın ve temas edin.
- Görüşmenin bir diyaloğun başlangıcı olduğunu unutmayın.
- İŞ görüşmesi olumsuz sonuçlansa bile karşı tarafı tanımaktan memnun olduğunuz mesajını verin.
- Görüşmenin hemen arkasından teşekkür edin, sohbetten keyif aldığınızı belirtmekten çekinmeyin ve iletişim bilgilerinizin karşı tarafta olduğundan emin olun.
- Sıkboğaz etmeyecek aralıklarla süreci takip edin. Genelde bir işe alım süreci bir ile üç ay arası sürebilir. Her iki – üç haftada bir temas etmeniz negatif karşılanmayacaktır ancak daha sık temas ederken yanlış izlenim bırakmamak için özenli olun.
İyi Şanslar!
Kısa sorularınız veya profesyonel destek için bana iletisim@ozandagdeviren.com adresinden yazabilirsiniz.
Bir cevap yazın