Kendi Hikayeni Keşfet, Kullan! 20 – 21 Eylül’de.
20 – 21 Eylül tarihlerinde “Yenilikçi ve Eğlenceli” eğitim içerikleriyle kendine yeni bir yer edinmeye başlayacan Tezgahçılar‘da Kendi Hikayeni Keşfet, Kullan konusunda 2 günlük bir eğitim vereceğim. Benim için harika bir haber çünkü bu konuda anlatma ve paylaşmak istediğim çok şey ve vermek istediğim önemli mesajlarım var.
(Eğer bu yazıyı 21 Eylül tarihinden sonra okuyorsanız, bu etkinliği kaçırmışsınızdır demektir, ancak dert etmeyin, bu eğitime ilham olan yazı burada. Ayrıca benimle her zaman buradan iletişime geçebilirsiniz.)
Bu eğitime ilham olan yazı, yani Hayatta Doğru Karar için Önce Kendi Hikayenizi Keşfedin yazısınını yazarken aklımdan geçen en temel düşünce bir sonraki adımı atmak noktasında kafa karışıklığı yaşayan, yapmak istediği bir çok şey olan ama bunları hayatta yapmak zorunda olduklarıyla birleştiremeyen kişilere bir referans noktası vermekti.
Lisedeki edebiyat hocamın bir gün hepiniz hayatın kazığını yiyeceksiniz sözleri kulağımda çınlıyor. Hayat, herkese farklı köşeden vurmak, ve herkesi farklı bir yere sürüklemek konusunda oldukça ustalıklı. Bizim yolculuğumuzu ise anlatmak konusunda denizcilik benzetmeleri kadar iyi örtüşeni pek yok. Diyelim ki güzel bir gün, yelkenli ile yola çıktınız ve gitmek istediğiniz bir hedefiniz var. Görüş koşulları net, hava mis gibi, rüzgar az, dalga yok. Gücünüz kuvvetiniz yerinde. Bu senaryo da nereye gitmek isterseniz, o yöne gidebilirsiniz.
Ama hayat böyle değil. Hayatı deneyimlemiş, yaşamış herkes bunu çok iyi bilir. Eğer siz hayatın rüzgarlı, dalgalı, görüş mesafesi düşük ve sizi bir o yana bir bu yana savuran tarafı ile karşılaşmadıysanız etrafınızda sizi bu haşin gerçeklikten koruyan kim var diye düşünün. İlk önce ona teşekkür edin, sonra da ona kızın. Çünkü pamuklara sarılarak yaşanan bir hayat, er ya da geç bedelini ödetir.
Kötü hava ve su koşullarında nasıl rotada kalacak, yapmak istediklerinizle, yapmak zorunda olduklarınızı nasıl birleştirecek-buluşturacaksınız? Bunun çözümü denizcilikte “Kerteriz” almaktır. “Kerteriz herhangi bir cismin yönü ile esas alınan yön arasındaki açı olarak tanımlanır. Esas alınan yön, bir kişinin yüzünün dönük olduğu yön, bir teknenin yönü veya kuzey olabilir. Kerteriz seyir yapılması gereken her türlü faaliyette (denizcilik, spor, askerlik) doğru rotada ilerlemek için kullanılır.”
Hikaye ve Keşif
Hikaye diyoruz. Keşfetmek diyoruz. Her denizci kaşifin bir kerterizi vardır. Aksi takdirde ilk sisli havada yönünü kaybeder. İlk kuvvetli rüzgarda rotası şaşar. Hayatta ne yapmak istediğinizi tam olarak bilmiyor olabilirsiniz. Güzel haber, kimse bilmiyor. Bir dönem bilseniz de bildikleriniz değişiyor, kendi hikaye inançlarınız değişiyor, değerlerinizi değişiyor ve böylecek bir anda kendinizi başka bir hikaye yazmak isterken buluyorsunuz. Bunda da sorun yok. Ancak kendi hikayesini, yani gitmek istediği yönü aktif olarak düşünmemiş, hayatı tamamiyle akışa bırakmış olanlar, hiç bir zaman yapmak zorunda oldukları ile yapmak istedikleri arasındaki kesişimleri keşfedemiyorlar.
Bu konu üzerine yazılacak ve konuşulacak çok şey var, ancak bu kısa yazı bu düşüncelerin başlangıcı olsun. Devamını birlikte konuşalım.
Ozan.
Bir cevap yazın